“Probeer eens wat nieuws, misschien ontdek je je passie!”

Bij de term ‘tamboerkorpsen’ denk je waarschijnlijk niet direct aan majorette en twirl. Toch vormen de danssporten een onderdeel van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT), één van de drie bonden die door Stichting Klankkleur Limburg ondersteund wordt. (Half)zussen Nathalia (17) en Davinia (9) dansen al vele jaren bij ‘Explosion’ in Beek. Zij nemen regelmatig deel aan danswedstrijden, met succes.

Nathalia en Davinia schitteren in hun wedstrijdoutfits tijdens een repetitie voor de aankomende competitie in Wanssum. Ze trainen doorgaans twee keer per week, samen met andere leden van de vereniging, in de gymzaal van een basisschool. Bij mooi weer gaan ze naar buiten, zodat ze hun batons (sticks) zo hoog kunnen gooien als ze willen.

Majorettes_4

Hoe het begon

Nathalia was de eerste van het gezin die een liefde voor majorette en twirl ontdekte: “De moeder van een vriendinnetje had ervaring met de danssporten. Zij maakte ons enthousiast. We wilden eerst bij een ander team gaan kijken maar de schoonzus van mijn vriendin raadde Explosion aan. Na de eerste keer ben ik nooit meer weggegaan. Ik dans nu al tien jaar wedstrijden.”

Inmiddels is ook zus Davinia groot fan: “Toen ik jonger was ben ik eens meegegaan naar een training van Nathalia. Ik vond het gelijk heel leuk. Ik ben lid geworden van de vereniging en dans sinds vijf jaar wedstrijden.”

 

Wedstrijden

Majorette- en twirlwedstrijden bestaan uit verschillende onderdelen zoals solo’s, nummers in tweetallen en een optreden met het hele team. De zussen dansen in alle disciplines mee. Het zijn lange dagen, maar van performen krijgen ze energie. Hoewel ze al veel mooie prijzen hebben gewonnen, vinden ze plezier veel belangrijker dan winnen.

"Juist het dansen in teamverband maakt het leuk. Iedereen heeft andere kwaliteiten en je kunt elkaar helpen om te groeien."

Majorettes_1

Ontwikkeling

Coach Annemie danst zelf ook. Door haar is Nathalia geïnteresseerd geraakt in het volgen van de opleiding tot coach. Evengoed blijft dansen Nathalia’s belangrijkste prioriteit.

Nathalia: “Juist het dansen in teamverband maakt het leuk. Iedereen heeft andere kwaliteiten en je kunt elkaar helpen om te groeien. Bovendien mag je de liedjes, pasjes en outfits zelf kiezen. Je bepaalt zelf wat je wel en niet fijn vindt. Dat kan niet bij veel andere sporten.”

Davinia: “Je leert veel van deze danssporten, nieuwe ‘moves’ maar ook over jezelf. Je krijgt er zelfvertrouwen van. Ik vind het nu heel gaaf om een solo te dansen terwijl dat in het begin heel eng was. Er zijn ook kinderen die het stom vinden wat we doen, dan zeg ik: ‘hier heb je de stick, probeer het maar eens’. Dan zien ze snel genoeg hoe moeilijk het eigenlijk is.”

 

Passie

De zussen hebben dus eigenlijk per toeval hun passie ontdekt. Ondertussen hebben ze hun jongste zusje ook aangestoken met het ‘virus’.

Bij Explosion zitten zowel jongens als meisjes van verschillende leeftijden. Tegen iedereen die twijfelt over majorette en twirl willen de zussen zeggen: “Kom het eens proberen, dan weet je meteen of je het leuk vindt. Wij willen nooit meer anders”. Op naar de volgende wedstrijd.

Meer weten over majorette en twirl? Kijk op de website van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen.

 

 

Foto's: Annemiek Mommers

Meer verhalen

“De jeugd vormt de basis voor de toekomst van je orkest”

Marc Houben is al vanaf zijn achtste serieus bezig met muziek. Hij speelt bij Amicitia...

“Leren dirigeren bracht mij nog meer enthousiasme voor muziek”

Nadine Maes en Harry Henssen volgden een cursus dirigeren en hebben er geen moment spijt...

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...